Un SOS pentru gratarul meu

 

Desi poti manca mici si fara sos, apeland la vesnicul mustar, gratarul nu trebuie sa fie vaduvit de prezenta sosurilor. Ca sunt sosuri reci, ca sunt sosuri calde, ca sunt sosuri dulci, picante sau combinatii interesante de ingrediente care iti vor face papilele sa danseze de placere, sosurile sunt sufletul petrecerii asa cum carnea este trupul. Cele mai bune gratare de curte au la baza un sos care duce  tot greul fripturii de pui, un sos care face carnea de vita sa fie zemoasa si plina de arome. Si cu toate ca poti condimenta carnea sau o poti marina si sa te scutesti de clasicul sos cald, cele mai bune sunt sosurile pentru marinata sau cele cu care ungi din plin friptura inainte sa fie pusa pe gratar pentru a se carameliza.

Mai intai si mai intai, un sos marinata din suc de portocale, cu doua linguri de otet si putin usturoi pentru a face din acele gratare din caramida adevarate fabrici de arome imbietoare. Pe langa gustul destul de complex, toata curtea se va scalda in acest sos exotic de portocale, indiferent ca vei praji un pui intreg sau doar un cotlet de porc. Tot in gama de sosuri fantastice cu un gust nemaipomenit este sosul din patrunjel si iaurt care poate sta ca partener de incredere langa o friptura caramelizata de pui. Pentru asta, amesteci intr-un blender o cana de iaurt cu o legatura de patrunjel, doua linguri de ulei de masline si putin suc de lamaie. O sa fii mastercheful de serviciu cand vei face gratare de gradina alaturi de prieten si le prezinti acest sos.

Si pentru ca eram la sosurile racoritoare, nu se poate sa omitem sosul de menta. Desi putem condimenta doar cu menta friptura, cand facem un sos racoritor de menta, deja o sa ajungem la un alt nivel cu preparatele din carne. Nu conteaza daca prajesti vita, afumi porc sau caramelizezi un piept de pui, indiferent ce cuptoare de gradina ai, sosul de menta ramane o alegere infailibila care te poate ajuta sa iti dregi orice friptura sau salata. Se va potrivi de minune si este foarte usor de facut. Doar amesteci intr-un blender menta cu iaurtul, uleiul de masline cu sarea si piperul si inainte sa zici pofta buna, ai deja un sos minune.

Ultimul, dar niciodata cel din urma, sosul traditional romanesc facut din rosii coapte la gratar amestecate cu usturoi si smantana sau un un sos alb in care adaugam plante proaspete din gradina cum ar fi cimbru, busuioc, rozmarin , salvie. La final servesti alaturi de carnea bine patrunsa si foarte suculenta. Toate preparatele care se vor face la gratarele de curte cu ingredientele culese fix in momentul in care ai nevoie vor duce la niste sosuri cu care poti uimi toata familia, nu doar carnea se va simti respectata intr-o baie aromata de sosuri si condimente bine alese.