Cuptoare din copilarie

Gusturile nu se discuta, dar gustul copilariei ramane neschimbat indiferent de statut si varsta. Iar cele mai bune gusturi veneau de la cuptorul bunicii in care se faceau cele mai bune placinte. Iar cand bunicile noastre aveau cuptoare de gradina, stii sigur ca anii vor trece peste ele, dar placintele vor iesi mereu la fel de bune, chiar mai bune dupa ce se vor imbiba de aroma timpului trecut. Ca sunt cuptoare mici, in care faci cate un singur cozonac, ca sunt cuptoare uriase, unde poti face si cozonaci, si langa un gratar si niste porumb copt, trebuie sa stii cum se face o placinta buna, cum se coace o placinta buna in cuptoare de gradina, cum se pregateste un cuptor pentru a fi capabil sa coaca mai bine decat orice cuptor modern. Inainte de toate, sa te hotarasti la ce fel de placinta vrei sa faci. Cu mere, cu branza, cu carne, cu foietaj, cu aluat facut in casa, in tava de cozonac, pe vatra. Dupa ce pofta copilariei a hotarat tipul de placinta, urmeaza sa faci pe omul matur si sa te hotarasti in ce fel de cuptor vrei sa le faci.

Daca nu ai la indemana o bunica sa iti dea cele mai bune sfaturi, ai la indemana internetul sa iti arate cele mai bune optiuni. Si poti sa stai sa urmaresti fiecare site, fiecare tip de cuptor de gradina, fiecare tip de gratar de gradina, fiecare pret, fiecare model, fiecare accesoriu de care poate ai nevoie. Desi, pentru o placinta buna, cele mai bune sunt acele cuptoare de gradina care sunt facute ca pe vremuri, cu o vatra incapatoare sa circule aerul foarte bine, la o inaltime adecvata sa reusesti sa stai pe langa el sa te bucuri de aroma care va reiesi din el. Cauti si dai de un model de cuptor, cu motive traditionale aplicate pe el, cu usita pentru a a verifica starea placintei puse la copt, cu depozitare pentru lemnele care vor fi arse rand pe rand pentru a da drumul amintirilor care vor pune stapanire pe tine.

Mai ramane sa te gandesti daca in acele cuptoare de gradina mai pui si alte gusturi ale copilariei. Daca nu ai vreme de placinta, imediat vin sarbatorile pascale si vei avea de facut foarte multi cozonaci. Daca nu ai abilitati prea mari de bucatar, vine vara si poti face porumb copt, poti face tot felul de legume coapte in gratare de curte, pe langa micii care vor sfarai de 1 mai si unde e nevoie de niste gratare incapatoare, sa iti dea voie sa te dai mare bucatar in fata familiei. Iar daca cele mai bune cuptoare de gradina iti vor da cele mai bune placinte, cele mai bune placinte vor fi facute de bunica. Iar cand un mester iti va face cele mai bune cuptoare, respectand toti pasii pentru a se apropia de perfectiunea celor de pe vremuri, fii sigur ca esti la un pas distanta sa te apropii din nou de copilarie. Doar sa incepi sa inveti arta prepararii placintelor de tot felul. Pofta mare, gospodare!