Povestea Gratarului Dragomir

In randurile urmatoare veti afla SECRETUL care sta in spatele celor mai bine realizate gratare din Romania din punct de vedere functional, IMG_1736estetic si al rezistentei in timp ( 10 ani Garantie ).

Povestea incepe prin anii 50 cand strabunicul meu Dragomir Apostol i-a cerut bunicului meu Dragomir Nicolae sa il ajute sa curete (scuture) o soba din salonul casei. Intamplarea a facut ca o vecina sa vina la ei in vizita si sa ia parte la intreaga lucrare. Surprinsa de rezultate aceasta a dus vorba in tot cartierul ca Nicolae, a lui Arsenie se ocupa cu sobe. Astfel bunicul meu Dragomir Nicolae devenise unul dintre cei mai cunoscuti sobari cosari din Galatiul anilor 60. Desi nu avea multa scoala (doar 7 clase) reusea sa realizeze cu ajutorul acestei meserii adevarate opere de arta pe care oamenii le apreciau foarte mult. Pe masura ce tatal meu crestea bunicul ii sadea dragostea de a ciopli caramida, de a plimba fumul prin soba care urma sa le ofere oamenilor caldura .

 

,,Cel mai important lucru (cand te joci cu focul) este de a constientiza responsabilitatea pe care o ai dupa punerea in functiune a sobei, respectiv a cosului. Orice greseala constructiva poate duce la adevarate drame” povestea bunicul Dragomir.

 

Insa, pe masura ce anii treceau numarul cartierelor de case s-au micsorat iar cele cu blocuri le-au luat locul. Astfel tatal meu Dragomir Florin fiind nevoit sa-si gaseasca o alta meserie de baza si anume cea de zugrav pe care o mai practica si azi. Personal venind dintr-o familie de muncitori si sustinut de mama , dupa liceu m-am indreptat catre Facultatea de Constructii Bucuresti care m-a ajutat sa imbin notiunile de teorie a constructiilor cu secretele mestesugului traditional.Am construit si amenajat case la inceput, insa simteam nevoia sa fac lucruri ceva mai deosebite. Si cum sobele sunt si astazi la fel de putin cautate, am incercat si reusit sa adun functionalitatile traditionale din bucataria romaneasca (gratarul, soba cu plita pe lemne, cuptorul pe vatra, afumatoarea, protapul pt berbecut, masa de lucru, chiuveta s.a) in adevarate sanctuare pentru gatit la care se ,,roaga” aproape toti prietenii si apropiatii clientilor mei .

De asemenea sunt mandru ca am reusit sa inventez meseria de Grataragiu in Romania (mester care construieste gratare simple si multifuctionale 12 luni/an) si se pare ca in ultima vreme am devenit si un fel de muza de inspiratie nationala , pentru multi…

Legat de modul cu imi desfasor activitatea , personal selectez viitorii grataragii ( punand accent foarte mult pe educatia, viciile si indemanarea acestora), ii pregatesc, testez si ii invat sa pretuiasca locul de munca si mai ales sa respecte proprietatea clientului pe care Gratarul Dragomir o garanteaza prin contract.Fiecare echipa este formata din doi mesesteri compatibili in modul de manifestare si gandire mai ales ca sunt rude apropiate (cumnati sau frati).Imi gasesc destul de greu mesteri noi insa acest lucru ne face sa fim unici!
Sper ca inaintasii mei sunt mandri de ce am realizat si le promit ca cei ce-mi vor urma vor duce mai departe aceasta idee care acum este o Afacere de Familie .

 

Cu drag ,
Ing.Ciprian Dragomir