Unde-s gratarele, acolo-s si petrecerile

Stiu ca ti sa intamplat de multe ori lucrul asta: in timp ce te duceai acasa pe jos de la serviciu un miros puternic de gratar te insotea, atunci cand stateai la semafor, masina ti se umplea de fumul patrunzator care venea de la gratarul restaurantului din coltul strazii. Toate simturile ti se activau si iti promiteai ca in weekend vei manca o friptura pe cinste, facuta doar de tine. A venit sfarsitul saptamanii, iar friptura facuta de tine se transforma brusc in friptura pregatita de bucatarul restaurantultui unde te-ai decis sa iei masa. Atunci incepi sa faci un exercitiu de memorie si sa te gandesti la acel gratar din caramida pe care il aveai candva in curtea din spatele casei, la petrecerile pe care le dadeai, unde toti prietenii se simteau bine. Nu conta ca stateai in ploaie pentru a intoarce pe gratar friputrile, sau ca la 30 de grade trebuia sa „pazesti” mititeii pentru a se face buni de mancat. Pentru tine, familie si prieteni totul era un prilej de petrecere si voie buna.

Te ridici de la masa de langa geam, unde tocmai ti-ai terminat friptura facuta bine, dar care nu te-a dat pe spate si te gandesti sa reconstruiesti gratarul din caramida. Iti imaginezi deja cum ar putea sa arate si mai mult de atat, gandesti si strategic: il vei construi langa gard, astfel toti vecinii il vor vedea si vor deveni interesati de gratare din caramida, fumul va putea fi observat de la o distanta mare, iar mirosul (mirosul!) se va raspandi in curtile tuturor. Incepi sa schitezi in minte forma si accesoriile pe care ar putea sa le aiba gratarul din caramida: poate sa aiba chiar doua arcade, astfel va fi mai interesant, doua spatii de depozitarie, sa fie rustic, cu o masa de lucru din granit si o chiuveta. Un gratar din caramida cu personalitate.

Odata ce l-ai construit in minte, iti dai seama ca trebuie sa te grabesti sa il ai si fizic. Deja este mijlocul primaverii si chiar daca afara temperaturile nu trec de 10 grade, tu stii foarte bine ca va veni timpul in care prietenii te vor intreba: vrei sa facem un gratar la mine? Doar ca de data asta petrecerea se va tine la tine acasa. Pentru in cele din urma despre asta este vorba, despre a te simti bine cu prietenii si familia in jurul gratarului, despre a depana amintiri in timp ce fripturile, mititeii, ardeii, rosiile, vinetele, ciupercile si chiar painea sfaraie si scot un miros de iti lasa gura apa. Un Gratar din caramida pastreaza si duce traditia romaneasca mai departe, aceea de a reuni oameni si de a-i face sa uite ca au avut o saptamana grea. Gratarul din caramida te transforma intr-un masterchef, caruia nu i se pot contestat calitatile de a prepara o masa buna, care sa multumeasca si sa sature toti prietenii. Unde mai pui ca odata ce te afli in fata si iti imginezi tot felul de combinatii de preparate, simti ca poti transforma curtea intr-un restaurant pe usa caruia sa apara treptat cate o stea Michelin!