Vin si eu la gratar

 

Sa faci gratar fara sa ai un pahar de vin langa tine e sa faci un gratar fara sa aprinzi focul. Nu se leaga si nu se concepe asa ceva. Mai ales cand ai gratare de curte mari si fastuoase, sa te indopi cu halci de carne si sa uiti sa le asortezi cu un vin rosu plin de personalitate sau sa iti dregi gustul de peste cu un vin alb bland si rece, trebuie sa stii ce cuptoare de gradina accepta ce tip de vin. Si nu doar sa il bei, ci si pentru marinat carnea sau stropit un pic gratarul sa se imbie de aroma.

Pentru carnurile rosii, de tipul vita, porc, vanat, Zinfandel merge de minune. Mai ales la gratare de curte unde vrei si putina carne afumata, acest vin merge si baut intr-un pahar mare, cat si la sosul pentru gratar, pentru a-i da o aroma pregnanta si fructuoasa. La fel de bine merge si pentru friptura in sange facuta la gratare de caramida, unde vinul rosu o va imbata in toate aromele captate din butoiul de stejar. Daca vrei un vin mai putin pretentios, cu accente de fructe de padure, Merlot-ul te va ajuta sa iti umezesti gatlejul, indiferent ca ai carne de porc sau de pui langa o salata de vara usoara. Pentru gratare de curte, Shiraz-ul e cel mai bun prieten al carnii si al carbunelui. E delicios pe orice gratare de gradina. Avand un gust condimentate, impulsionat de aroma de fructe si tabac, acest vin iti va transforma carnea de pui intr-o delicatesa demna de un restaurant de 5 margarete.

Daca simti nevoia de ceva gust american pentru niste gratare de gradina cu prietenii, un hamburger bine facut si un Cabernet Sauvignon sunt combinatia perfecta. Sau un curcan dolofan pentru o masa copioasa si gustul puternic si caramelizat al vinului merg de minune. Mergand tot pe stilul  vinurilor sofisticate, Pinot Noir-ul se va intelege de minune cu orice fel de carne. Mai ales daca alegi un somon afumat pe gratare de caramida intr-o zi torida de vara. E singurul vin care merge in orice imprejurare, indiferent de cum iti propui sa te bucuri carnea facuta in cuptoare de gradina. La capitolul vinuri albe, Chardonnay iti va limpezi gura dupa un pastrav facut in coaja de brad, mai ceva ca o inghetata de vanilie. Cand esti maestrul bucatar la gratare de curte, merita sa investesti in vinuri versatile precum Rieslingul sau Sauvignon Blanc care iti vor aroma toate carnurile si sosurile pe care le vei face pe gratare de curte. Pentru cine este in pana de idei pentru ce retete sa foloseasca la aceste vinuri, ar merita sa incercati creveti marinati asortati la un vin rosu, copanele de pui imbibate in Shiraz si cotlete de porc marinate in salvie si Riesling. Iar pentru cei mai atenti cu silueta, un somon mariant in sos de soia cu un Zinfandel pentru niste gratare de gradina perfecte. Ramane doar sa alegeti cate sticle vreti sa dati gata.